Forskare blir kvar på universiteten

HÖGSKOLAN2006-03-02

– Universiteten måste bli mycket bättre på att förbereda forskarstuderande för alternativa karriärvägar inom exempelvis statliga myndigheter och näringslivet.

Det säger STs ordförande Annette Carnhede apropå en rapport från Högskoleverket.

Rapporten visar att de flesta forskarutbildade – 81 procent av kvinnorna och 87 procent av männen – lyckats etablera sig på arbetsmarknaden tre år efter sin doktorsexamen. Men bara en tredjedel arbetar inom privata, kommunala eller statliga bolag. Lärare på universitet eller högskola är det vanligaste yrket.

– Traditionen att arbeta på universitet och högskolor är stark bland forskarutbildade. Delar av näringslivet är inte heller alltid vana att anställa och ta vara på den kompetens som forskare har, säger Anders Wiberg, utredare på Högskoleverket.

I den undersökning som ST och TCO gjorde 2003 om doktorandernas situation hade ingen av de 1 200 svarande haft någon praktik eller andra möten med företag, myndigheter eller andra möjliga arbetsgivare.

– Vi har alltsedan vår doktorandrapport uppmanat universiteten att omgående inleda samarbete med statliga myndigheter, verk och bolag för att bli bättre på att förbereda doktoranderna för arbetslivet och alternativa karriärvägar, säger Annette Carnhede.


– Högskoleverkets rapport understryker behovet. Vare sig universitet eller arbetsgivare har råd att sitta still och ingenting göra. Frågan kan vara avgörande för Sveriges tillväxt, understryker hon.

ST-ombudsmannen Inger Ehn Knobblock tillägger att universiteten borde bli bättre på att få arbetsgivare och forskarna själva att förstå den kompetens som en forskarutbildning ger.

– Man blir inte bara en specialist på ett visst område, utan en avancerad generalist. Man har hand om stora material, formulerar problemställningar, är sin egen projektledare, föreläser och har ofta stora dataprojekt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA