Försiktig finanspolitik ska bromsa inflationen
Lågkonjunkturen fortsätter under 2024 och arbetslösheten ökar ytterligare, spår regeringen i vårpropositionen. Politiken fokuserar på att skydda särskilt utsatta hushåll och på åtgärder mot arbetslöshet och inflation.
Regeringens bedömning är att nivån på arbetslösheten kommer att bli 7,9 procent i år och öka till 8,3 procent nästa år. Först 2026 väntas den sjunka till 2022 års nivå – 7,5 procent.
Samtidigt vill regeringen inte föra en expansiv finanspolitik på grund av den höga inflationen. I vårpropositionen definieras den förda finanspolitiken som neutral eller försiktig – den ska varken hämma eller stimulera efterfrågan.
Regeringen lyfter fram redan fattade beslut om elstöd, och i vårändringsbudgeten föreslås tillskott till vuxenutbildning och en höjning av Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag med 50 miljoner kronor. Konkurrensverket ska stärka tillsynen över konkurrensen vad gäller matpriserna.
I övrigt innehåller vårpropositionen få konkreta förslag. En stor bidragsreform aviseras, som ska stärka den så kallade arbetslinjen. Bland annat vill regeringen införa ett bidragstak och höja bidragströskeln för människor som invandrat. Under våren ska också en produktivitetskommission tillsättas, som ska undersöka hur produktiviteten kan öka i svensk ekonomi.
TCOs ordförande Therese Svanström skriver i en kommentar att kommuner och regioner behöver mer statligt stöd, men att satsningen på yrkeshögskolan, yrkesvux och Arbetsförmedlingen är positiv:
”Stärkt kompetensförsörjning är alltid ett viktigt sätt att rusta människor i en osäker tid. Det är bra att regeringen satsar på extra platser på yrkesvux och Yrkeshögskolan i denna ekonomiskt osäkra tid.”
LOs ordförande Susanna Gideonsson saknar förstärkningar av arbetsmarknadspolitiken och välfärden, liksom stöd till grupper som drabbats hårt ekonomiskt av krisen.
Även Saco kritiserar budgeten för att vara alltför återhållsam.
”Många år av sparande har urholkat välfärden, och klimatomställningen går för långsamt. Resurser behövs för att stärka ekonomin på lång sikt. Regeringen bör därför tillfälligt överge överskottsmålet”, skriver Sacos chefsekonom Håkan Regnér i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.