Försäkringskassorna föreslås en ny organisation

UTREDNING2003-06-26

Slå ihop dagens 21 länsförsäkringskassor med Riksförsäkringsverket till en enda statlig myndighet för socialförsäkringsadministrationen.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Det är ensamutredaren Hans-Eric Holmqvist i ANSA (utredningen ANgående SocialförsäkringsAdministrationen ) som lägger fram förslaget om en sammanhållen myndighet.

Med en central styrning och ett centraliserat ansvar för och stöd till försäkringskassorna i landet vill man åstadkomma en effektiv och rättssäker verksamhet. Ansvar, befogenheter, kompetens och resurser ska hållas samman och den nya myndigheten ska ha en styrelse med fullt ansvar.

Sakkunskap ska tillföras styrelsen genom olika ledamöter. Utredningen anser att det kan finnas behov av t ex försäkrings-, IT- och managementkompetens.

För att garantera en god samverkan med landsting, länsarbetsnämnd och arbetsförmedling och för att tillåta en nödvändig medborgarinsyn ska myndigheten också finnas representerad i varje län.

Därför föreslås att ett regionalt förtroendemannaorgan inrättas i respektive län. Det ska vara kopplat till socialförsäkringsmyndighetens verksamhet i länet och bestå av fem–sju ledamöter som utses av regeringen. Fördelningen av ledamöter ska motsvara partifördelningen i riksdagen.

De regionala förtroendemannaorganen ska också utse ledamöter till socialförsäkringsnämnderna.

För att formalisera och säkerställa kommunikationen mellan förtroendemännen, styrelsen och chefen för den nya myndigheten ska de regionala förtroendemannaorganen kompletteras med ett centralt förtroendemannaorgan.

FAKTA

Dagens 21 försäkringskassor, med ett antal lokalkontor, är självständiga offentligrättsliga organ, men finansieras fullt ut med statliga medel. Riksförsäkringsverket är kassornas centrala förvaltnings- och tillsynsmyndighet, men även normgivare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA