Försäkringskassan ska stödja fler unga

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2019-08-16

Regeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.

Antalet unga som får avslag på sina ansökningar om aktivitetsbidrag har ökat kraftigt de senaste åren, trots att regelverket inte har ändrats. Under 2014 fick var femte sökande avslag från Försäkringskassan. Förra året fick mer än varannan avslag på sin ansökan. Regeringen vill nu att myndigheten förbättrar stödet till dem som får avslag.

”Det är angeläget att även de ungdomar som får avslag på sin ansökan får rätt hjälp och vägledning för att på sikt kunna arbeta eller studera. Att stärka stödet till denna utsatta grupp kräver ett fördjupat samarbete mellan många aktörer i samhället”, kommenterar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, i ett pressmeddelande.

Samtidigt ger regeringen Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i uppdrag att ta reda på varför antalet avslag har ökat så kraftigt och hur Försäkringskassan egentligen tillämpar sin skyldighet att utreda alla ärenden. Regeringen ser enligt pressmeddelandet ett behov av att granska hur Försäkringskassan tillämpar bestämmelserna. Det är viktigt att handläggningen av ärenden sker på ett korrekt och rättssäkert sätt. Beslutsunderlaget ska vara fullständigt så att inte människor går miste om ersättning de har rätt till, skriver man.

”Stabilitet är avgörande för tilltron till sjukförsäkringen. De senaste tio åren har beviljade ansökningar respektive avslag på ansökan om aktivitetsersättning varierat kraftigt”, konstaterar Annika Strandhäll.

Uppdragen ska redovisas till Socialdepartementet under hösten 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA