Försäkringskassan ska granskas

F-KASSAN2008-01-30

Det finns ett behov av en oberoende och granskande myndighet för att motverka de felaktiga utbetalningarna inom socialförsäkringsområdet. Allt enligt en utredning som lades fram på onsdagen

Av:  Rita Rusanen

Många stora välfärdsområden granskas av externa tillsyns- och granskningsmyndigheter. Nu ska det även föras in i socialförsäkringsområdet, sade utredaren Ann-Marie Begler, när hon presenterade förslaget vid en presskonferens.

Den nya myndigheten, som får namnet Inspektionen över socialförsäkringen, ska arbeta med tillsyn och effektivitetsgranskning inom socialförsäkringsområdet. I första hand berörs Försäkringskassan som fattar 15 miljoner beslut varje år. Men även Skatteverket och Premiepensionsmyndigheten berörs.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson förklarar att regeringen ser allvarligt på att det inte funnits någon oberoende tillsynsfunktion över de 450 miljarder kronor som Försäkringskassan förfogar över.

Tillsynen handlar om Försäkringskassans kontrollsystem och andra verksamhetsområden. Myndigheten ska bland annat granska om det ser likadant ut i hela landet, hur långa handläggningstiderna är och om rehabiliteringskedjan fungerar.

Den nya myndigheten, som föreslås inrättas den 1 januari 2009, ska även granska om administrationen fungerar effektivt i förhållande till de medel Försäkringskassan förfogar över. Granskning ska även göras av hur politiska beslut som tas av regering och riksdag genomförs i verksamheten.

Myndigheten ska enligt förslaget bestå av ett hundratal anställda med hög kompetens både gällande socialförsäkringar och granskningsmetoder.

– Om det blir en ny myndighet eller samverkan med andra myndigheter tar vi ställning till när remissinstanserna sagt sitt, säger socialförsäkringsministern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA