Försäkringskassan sänker friskvårdsbidraget
Försäkringskassan sänker medarbetarnas friskvårdsbidrag till 2 000 kronor per år för att spara pengar. STs avdelningsordförande Thomas Åding är missnöjd med arbetsgivarens besparingar, som även innebär att fruktkorgar och personalvårdande aktiviteter som julbord och sommarfest slopas.
Försäkringskassan behöver spara in 300 miljoner kronor under nästa år för att hantera myndighetens ekonomiska förutsättningar.
En av de åtgärder myndigheten vidtar för att klara detta är att sänka medarbetarnas friskvårdsbidrag med 1 000 kronor. Före pandemin var bidraget 2 000 kronor per år. Under pandemin höjdes det tillfälligt till 3 000 kronor, en summa som senare blev permanent. Men nu kommer det alltså att sänkas igen, berättar Stefan Blom, tillförordnad avdelningschef för ledningsstöd och analys på Försäkringskassan.
– Vi har vridit och vänt på hur vi ska kunna komma ned i kostnadsnivå. Det här är en av många åtgärder. Men det är otroligt tråkigt att dra ned på friskvårdsbidraget eftersom det påverkar medarbetarna. Vi försöker spara på varenda krona för att kunna ha kvar personalen. Annars skulle vi behöva dra ned där i stället, säger han.
Även fruktkorgar på kontoren och personalvårdande aktiviteter som julbord eller sommarfest ingår i besparingspaketet.
– Det är struket just nu, men om vi ser att vi får kontroll på ekonomin så kommer vi att kunna återställa det.
Hur ser ni på risken att uppfattas som en mindre attraktiv arbetsgivare?
– Våra medarbetare är det viktigaste vi har och det är otroligt synd att det här påverkar dem. Visst finns det en sådan risk, och vi ska jobba på att återställa det. På alla vis ska vi också försöka säkerställa att vi har en bra arbetsmiljö trots ett lägre friskvårdsbidrag, säger Stefan Blom.
STs avdelningsordförande på Försäkringskassan, Thomas Åding, berättar att ST-avdelningen försökt argumentera för andra lösningar, men att arbetsgivaren ändå bestämt sig för att sänka friskvårdsbidraget. ST valde att förklara sig oeniga i de delar av besparingsbeslutet som direkt påverkar personalen.
– Det här är väldigt konkreta saker som försämras och som upprör våra medlemmar. Vi tror att det är viktigt att ha kvar sådana här förmåner nu när många kollegor lämnat utan att ersättas och arbetsbelastningen kan upplevas som tuffare, säger Thomas Åding.
Han anser att besparingen i kronor är så liten att den inte är värd den sämre stämningen, och att det fanns andra besparingar som det var möjligt att göra för att undvika att behöva sänka friskvårdsbidraget.
– Man kunde kanske ha sparat mer på inköp, utveckling eller fastigheter. Just i ett sådant här tufft läge slår det här extra hårt. Det kan vara de sista dropparna som får bägaren att rinna över, och det finns en risk att det här driver på personalomsättningen, säger Thomas Åding.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.