Försäkringskassan överväger dra in bidrag
Rätten till barnbidrag bör ses över om barnet inte vistas i Sverige. Det menar två medarbetare vid Försäkringskassan i en intern rapport, uppger Ekot.
Barn som går i skola utomlands anses som bosatta i Sverige om de åker hem till sina föräldrar vid längre lov. Därmed har föräldrarna också rätt till barnbidrag. I en intern rapport som Ekot läst skriver de två tjänstemännen Emma Lachner och Lotta Wallsin-Adolfsson att det blir allt vanligare att barn går i skola utomlands. Det sker ofta i föräldrarnas hemland och i många fall i flera år, utan att det anmäls till Försäkringskassan och utan att barnen kommer hem på loven.
”Vi kommer dagligen i kontakt med den här typen av ärenden som rör utlandsvistelser och vi upplever att lagen och tillämpningen behöver ses över och uppdateras eftersom samhället ser annorlunda ut idag än när lagen kom”, säger Emma Lachner, förmånsspecialist för barnbidrag på Försäkringskassan, till Ekot.
Tidigare kontrollerade Försäkringskassan rutinmässigt att de barn som gick i skola i annat land verkligen kom hem under lov och längre ledigheter. Men myndigheten har slutat med sådana rutinkontroller. Det görs numer bara om myndigheten får indikationer på att familjesituationen förändras. Enligt Emma Lachner kan förändringen bero på att det anses som diskriminerande, eftersom myndigheten inte följer upp ärenden där barn går i skola i Sverige.
Med utgångspunkt från rapporten från de två medarbetarna kommer Försäkringskassan nu att göra en översyn av regler och tillämpningar. Alexandra Wallin, avdelningschef för barn och familj på Försäkringskassan, anser inte att det funnits belägg för att det skulle finnas något stort missbruk av reglerna och att myndighetens kontrollnivå därför har varit rimlig:
”Vi får ju se över frågan med anledning av rapporten och vilka eventuella förändringar det kan bli kan jag inte svara på nu”, säger Alexandra Wallin till Ekot.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.