Försäkringskassan följer läkarintyg

SJUKPENNING2014-04-30

Försäkringskassan accepterar nästan alltid läkarens bedömning om nedsatt arbetsförmåga. Men läkare sjukskriver män i genomsnitt tre dagar längre än kvinnor. Det visar en studie från ISF.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har genomfört en omfattande studie för att belysa läkarintygens betydelse för sjukfrånvaron. Huvudslutsatsen i rapporten är att Försäkringskassan i mycket stor utsträckning gör samma bedömning av arbetsförmågans nedsättning som läkaren har gjort i det första läkarintyget i ett sjukfall.

Av dem som beviljas sjukpenning får mer än 98 procent den sjukskrivningsgrad som läkaren föreskrivit. De allra flesta får sjukpenning precis så länge som läkaren har sjukskrivit dem. Mer än fyra av fem sjukfall längre än 14 dagar avslutas samma dag som läkarintyget upphör att gälla.

”Resultaten visar att läkarna i praktiken har ett mycket stort inflytande över hur många som får sjukpenning från Försäkringskassan och hur länge de får ersättning. Det gäller samtidigt som många läkare upplever att det är svårt att bedöma hur sjukdomen påverkar arbetsförmågan”, skriver ISFs projektledare Niklas Österlund i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen sjukskriver läkare män längre tid än kvinnor i det första läkarintyget i ett sjukfall för samtliga vanliga diagnoser. Skillnaden är i genomsnitt tre dagar och kvarstår när man tar hänsyn till skillnader i bakomliggande faktorer som yrke och inkomst.

”En förklaring kan vara att det finns skillnader mellan de grupper av kvinnor och män som sjukanmäler sig och tar kontakt med sjukvården. En annan möjlig förklaring är att det förekommer medicinskt omotiverade skillnader mellan kvinnor och män både vad gäller bemötande i hälso- och sjukvården och tillgången till utredningar och behandlingar”, säger Niklas Österlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA