Förlorade jobbet – och sjukpenningen

SJUKFÖRSÄKRINGEN2009-03-10

Hon blev av med både jobb och sjukpenning. Nu måste 62-åriga Maj-Lis Svensson ta sin rullator och gå till Arbetsförmedlingen.

De nya, omdiskuterade sjukreglerna innebär att Försäkringskassan just nu prövar många sjukskrivnas arbetsförmåga. Men redan tidigare har sådana prövningar resulterat i att människor bedömts kunna arbeta – trots att de kan vara för sjuka för att få jobb.

I 45 år har ST-medlemmen Maj-Lis Svensson arbetat med ekonomiadministration. Först på SJ, sedan på serviceföretaget ISS TraffiCare som knoppades av när SJ bolagiserades. Men en stadigt försämrad knäartros ledde hösten 2007 till sjukskrivning. Hon kom tillbaka på kvartstid i mars förra året, med rullator. Hon arbetade då i ett förråd.

– Det skulle vara administrativa sysslor, men de hade redan anställt en annan på heltid, och jag fick inga arbetsuppgifter.

Maj-Lis Svensson blev i stället erbjuden en tjänst i Helsingborg som arbetsledare i hela Skåne och delar av Blekinge, med full arbetstid.

– Jag som bor utanför Malmö skulle först ta buss och sedan tåg i 40 minuter till Helsingborg, ta mig ner i rulltrappor och sedan köra bil runt hela Skåne. Man kanske också måste ned på vagnar och kolla att det är städat. Och det går inte att gå på grus med rullator.

Förlängd uppsägningstid

Erbjudandet var omöjligt att anta, ansåg hon. I stället vidtog uppsägningsförhandlingar. Där deltog STs avdelningsordförande Björn T Johansson, och facket lyckades förlänga uppsägningstiden till tolv månader från de tre som arbetsgivaren föreslagit.

Björn T Johansson säger att han tror att arbetsgivaren hade kunnat hitta meningsfulla arbetsuppgifter på deltid till Maj-Lis Svensson, om man hade velat.

– Men det är svårt att ifrågasätta arbetsgivarnas försäkran att de har letat efter andra jobb. Och så skyller de på ekonomin och säger att de inte kan skapa arbeten som inte behövs.

I samma veva som uppsägningen kom beslutade Försäkringskassan att Maj-Lis Svenssons sjukpenning skulle dras in. Tre olika läkare hade visserligen intygat att hon bara kunde ha lättare kontorssysslor på 25 eller möjligen 50 procents arbetstid, men Försäkringskassan lutade sig mot sin försäkringsmedicinske rådgivare. Enligt dennes yttrande »finns inte 25 procents nedsatt arbetsförmåga i sittande och lättare stående arbete«.

– Min läkare ringde och frågade Försäkringskassan om det verkligen var rätt, berättar Maj-Lis Svensson.

Enhetschef Carina Wetterling på Försäkringskassan vill inte uttala sig om det specifika ärendet. Men hon framhåller att även om tre läkare gjort samma bedömning är det inte givet att de gjort en tillräckligt fördjupad och tydlig bedömning av arbetsförmågan.

– Intyget måste beskriva hur sjukdomen påverkar funktionsförmågan och vilka arbetsuppgifter som personen inte kan utföra på grund av det.

Till arbetsförmedlingen

I november, när Maj-Lis Svensson är 62,5 år, går uppsägningstiden ut. Då måste hon anmäla sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Hon har dock ingen förhoppning om att vare sig få eller kunna ta ett heltidsjobb.

– Jag sover dåligt och har mycket tid att tänka. Man lyssnar inte på oss som är sjuka.

Fotnot: Maj-Lis Svenssons situation beror inte på de nya sjukreglerna. Sedan årsskiftet kan en sjukskriven bli av med ersättningen redan efter 180 dagar. Detta om man inte väntas kunna återgå till sitt gamla arbete före dag 365, men enligt Försäkringskassan kan klara ett annat arbete

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA