Förhandlingarna avslutade
Beslutet om CSNs kontorsorganisation är fattat. Elva lokalkontor läggs ner och 135 anställda sägs upp. Samtidigt ska 60 – 70 personer anställas.
– Vi har fått gehör för är att de som arbetar på de kontor som ska vara kvar, framför allt i Lund och Göteborg, erbjuds frivilliga omställningar som pensionsavgångar och hjälp med att söka nytt jobb, säger ST-Studiestöds ordförande Arne Mellqvist.
På så sätt blir det lättare för anställda vid de kontor som ska läggas ner och som finns inom pendlingsvstånd att stanna kvar inom CSN.
– Det räddar både anställningstillfällen och kompetens, säger Arne Mellqvist.
I övrigt har CSNs beslut inte förändrats mycket jämfört med utgångsbudet. En skillnad är att det ska finnas kvar ett serviceställe med fem anställda i Luleå.
Men Arne Mellqvist tror att budet hade sett annorlunda ut om inte ST-Studiestöd argumenterat för att det finns ekonomiskt utrymme för en större bemanning än vad CSN ansåg från början.
– Däremot har vi inte tagit ställning till kontorsorganisationen. Vi har medlemmar på alla kontor och har inget mandat att sätta något kontor före ett annat.
Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda dem som sägs upp omplacering till de nya tjänsterna, men alla ligger inte på pendlingsavstånd.
ST-Studiestöd har reserverat sig bland annat mot att arbetsgivaren saknar helhetssyn och att man tidigt borde ha börjat med frivilliga omställningar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.