Förhandling för enskilda får kritik
Mer semester till unga och lönesättningssamtal diskuterades när STs avdelningar vid myndigheter och affärsverk hade avtalsråd.
Flera avdelningsföreträdare ifrågasatte om det är bra att enskilda medlemmar kan löneförhandla direkt med chefen i så kallade lönesättningssamtal.
–Vart är vi på väg? Var är ideologin, värderingarna och solidariteten? undrade Muin Hamolaila från ST inom Migrationsverket.
Även Håkan Erikson från ST inom Lantmäteriet uttryckte tveksamhet till modellen.
–Ett arbetsgivarpåfund vad jag kan förstå, sade han.
Bengt Josefsson från ST inom Arbetsmarknadsverket berättade att en enkät visat att mindre än åtta procent av medlemmarna var intresserade av att förhandla själva.
Eva-Lena Engberg från ST inom universitets- och högskoleområdet ansåg att lönesättningssamtalen i sin förlängning utgjorde ett angrepp på kollektivavtalen, medan Marianne Jönsson som företrädde Valkorporationen tyckte att de var ett utmärkt alternativ till de vanliga löneförhandlingarna.
John Nilsson från ST inom Hjälpmedelsinstitutet tog upp antalet semesterdagar.
–Det är åldersdiskriminering att unga har färre semesterdagar än de äldre, sade han.
Även Peter Lennartsson, ST inom Flygledningen, ansåg att antalet semesterdagar skulle vara lika många, det vill säga 34 dagar, oavsett ålder.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.