Förhandlarna kom ut gråtande
”Det här kommer inte att gagna dig, Per”. Det fick Per Nylén höra av en företrädare för ledningen när han ifrågasatte Arbetslivsinstitutets flytt till nya lokaler.
Per Nylén företrädde Saco och var under tio år huvudskyddsombud på Arbetslivsinstitutet, ALI. Nu har han bytt arbetsgivare och arbetar på en högre tjänst på Arbetsmiljöverket.
Som Statstjänstemannen rapporterade i förra numret hävdade STs avdelningsstyrelse vid institutet i ett öppet brev till ledningen att fackliga företrädare bemötts respektlöst och kränkande.
Per Nylén säger att han inte velat gå in i den debatten, eftersom han bedömt att den kan skada institutet och därmed hans tidigare kollegor.
– Men på en direkt fråga säger jag som det är. Efter ledningsbytet blev det betydligt svårare och ganska meningslöst att fungera som facklig företrädare.
När förra TCO-ordföranden Inger Ohlsson tillträdde som generaldirektör på Arbetslivsinstitutet 1999, byttes i stort sett hela den övriga ledningen ut.
Det var en person i den nya ledningen som enligt Per Nylén framförde att det inte skulle gagna honom att framhärda med sina kritiska synpunkter på flyttplanerna.
Samma dag genomfördes en formell förhandling i frågan. Två fackliga förhandlare kom ut gråtande från förhandlingen, berättar Per Nylén.
– En av dem har mycket lång facklig erfarenhet. Något liknande har jag aldrig varit med om annat än i samband med personärenden. Det var mycket märkliga förhandlingar.
Orsaken till upprördheten var, fick Per Nylén höra, att ledningen i hotfulla formuleringar sagt att det inte skulle skrivas under något lokalt samverkansavtal om facket fortsatte med sin kritik mot flytten.
– Det var en form av förhandlingstaktisk utpressning. Den dåvarande Sacostyrelsen hade under flera år lagt ned mycket arbete för att få till stånd ett sådant avtal.
– Men som det är nu tycker inte jag heller att det finns förutsättningar för samverkan. Samverkan bygger på ett grundat förtroende mellan parterna. Det är förvånande att Inger Ohlsson tror att man kan göra tvärtom, att lösa en i dag djup förtroendeklyfta med ett samverkansavtal.
I förra numret av Statstjänstemannen hävdade generaldirektör Inger Ohlsson att de fackliga påståendena om kränkningar var så vaga och allmänna att hon inte kunde ta ställning till dem. Vi har därför bett Inger Ohlsson att ta del av Per Nyléns berättelse och kommentera den, men hon har avböjt.
– Jag kan inte ta den diskussionen i medierna, den måste jag ta tillsammans med dem som det berör, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.