Föräldrars brott hinder för anställning
En kriminalvårdare klassas som en säkerhetsrisk och får inte förlängt vikariat. Enligt Göteborgs-Posten är orsaken att mannens föräldrar dömts för olovlig alkoholförsäljning.
En ung man som har vikarierat inom Kriminalvården i Västsverige i två års tid får inte sitt vikariat förlängt trots att han har varit uppskattad på sitt arbete, skriver Göteborgs-Posten.
Skälet ska vara att hans föräldrar i slutet av januari dömdes för olovlig alkoholförsäljning. Fadern fick sex månaders fängelse och modern, som också jobbar inom Kriminalvården, dömdes till dagsböter.
Monica Andersson-Kall, som fattat beslutet om att inte förlänga vikariatet, säger till tidningen att hon inte vill kommentera enskilda ärenden.
– Men i samband med anställningar ställer vi alltid frågan om personen i fråga förekommer i brottsregistret. Vi ställer också kompletterande frågor om det finns någon i den närmaste omgivningen som är kriminellt belastad.
Hon förklarar att Kriminalvården alltid gör en bedömning från fall till fall.
Ett femtiotal kollegor har skrivit på en protestskrivelse som har överlämnats till ledningen i Kriminalvården Region Väst med förhoppning om att beslutet ska ändras.
– Eftersom det handlar om ett vikariat kan vi arbetsrättsligt inte göra något mer. Som jag ser det är det här en mänsklig och moralisk fråga, säger Roal Nilssen, ombudsman på Seko till Göteborgs-Posten.
Mannens mor har en fast tjänst inom Kriminalvården och har uppmanats att säga upp sig. Frågan har hänskjutits till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd som ska ta ställning till om ett bötesstraff är skäl nog till avsked. Facket inväntar nämndens ställningstagande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.