Folkhälsomyndigheten föreslås ansvara för hbtqi-frågor

DISKRIMINERING2021-11-16

Statskontoret föreslår att Folkhälsomyndigheten blir ansvarig myndighet för att stödja och samordna arbetet för lika rättigheter och möjligheter för hbtqi-personer.

Statskontoret har haft regeringens uppdrag att analysera och föreslå en långsiktigt hållbar organisation för stöd, samordning och uppföljning av myndigheternas arbete med hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter.

Enligt myndighetens redovisning finns ett behov av stöd och samordning av de hbtqi-strategiska myndigheternas arbete. De berörda myndigheterna redovisar i dag sitt arbete var för sig, och det finns ingen samlad bild av myndigheternas arbete och dess resultat. Det gör det svårare för regeringen att följa och styra arbetet med hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter, skriver Statskontoret.

Statskontoret föreslår att Folkhälsomyndigheten får uppdraget som stödjande funktion. Förslaget motiveras bland annat med att hälsofrågorna sedan tidigare har varit prioriterade inom regeringens strategi och arbete inom hbtqi-området. Statskontoret konstaterar också att det finns stöd och engagemang för frågorna hos myndighetens ledning. En alternativ lösning vore enligt redovisningen att lägga uppdraget på Forum för levande historia.

Statskontoret uppskattar att den årliga kostnaden för stödfunktionen kommer att bli 2,9 miljoner kronor under de tre första åren. Efter de första tre åren föreslås att en utvärdering genomförs. Vid utvärderingen av stödfunktionen finns även möjlighet att utvärdera regeringens strategi och handlingsplan. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA