”Fokus i debatten har förskjutits”
Fokus i den politiska debatten kring sjukskrivningar har förskjutits från att handla om samhällets ansvar till att kretsa kring enskildas missbruk av systemet, enligt en ny rapport.
Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, har presenterat en rapport om de senaste 20 årens debatt om sjukförsäkringen. I rapporten har forskaren Malin Junestav gått igenom vad som sagts och skrivits om sjukskrivningar i den politiska debatten under 1900-talet, med fokus på de senaste tjugo åren. Hon drar slutsatsen att språkbruket förskjutits.
För hundra år sedan handlade sjukförsäkringsdebatten om en möjlighet att motverka fattigdom. Under krisen på 1990-talet talades det om de ökade ohälsotalen som en effekt av ett hårdnande arbetsklimat, medan det under de senare åren det allt mer har handlat om överutnyttjande och individuellt ansvar:
”I det politiska språket ser jag hur individens behov och samhällets ansvar från första halvan av 1990-talet förskjuts mot aktivering och eget ansvar. Hur vi talar om sjukskrivningarna samvarierar med hur regelverk och institutioner byggs upp. Ett striktare tal och ett striktare regelverk går hand i hand”, säger Malin Junestav i ett pressmeddelande.
Rapporten utgår från riksdagsprotokoll, utredningsmaterial, remissyttranden och beslut om sjukförsäkringen. Bland annat har en datorbaserad kvantitativ textanalys kartlagt hur ofta och i vilka sammanhang olika begrepp förekommer.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.