»Flyktingmottagningen är underfinansierad«

MÅNGFALD2007-11-29

Statens ersättning till kommunerna för flyktingmottagandet täcker inte kostnaderna och i vissa fall saknas den helt. Det är oacceptabelt, anser Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

I en gemensam debattartikel i Sydsvenskan skriver förbundets ordförande Anders Knape, m, och vice ordförande Ilmar Reepalu, s, att det krävs omedelbara åtgärder. Trots att det är staten som ska finansiera flyktingmottagandet täcker den statliga ersättningen till kommunerna inte på långa vägar kommunernas kostnader:

”Vi har hamnat i en situation där kommunerna plötsligt fått ansvaret för personer som inte har rätt att vistas i landet”, skriver de.

Socialtjänstlagen säger att kommunerna är ansvariga för den som vistas i kommunen. Det ansvaret gäller också personer som fått avslag på sin asylansökan men som ändå inte lämnat landet. Enligt SKL beror det på att reglerna för uppehållstillstånd ändrats utan att lagstiftningen hängt med.

”Lagstiftningen måste uppdateras så att den följer den grundläggande principen om att migrationspolitik – och därmed personer som fått avslag på sina asylansökningar – är statens ansvar”, skriver Anders Knape och Ilmar Reepalu.

Sverige tar i dagsläget emot ett stort antal flyktingar, konstaterar de och hävdar att det är orimligt, att ett EU-land ensamt ska ta så stort ansvar för flyktingmottagandet:

”Regeringen måste ta kommunernas roll i flyktingmottagandet på största allvar och åtgärda de problem som hindrar ett effektivt flyktingmottagande. Det är genom konstruktiv dialog och samarbete vi kan nå framgång med flyktingmottagandet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA