Flygledare lockas till Danmark

FLYG2007-05-09

Svenska flygledare lockas till Danmark, där lönerna är dubbelt så höga som i Sverige. Det kan skapa ökade problem för svensk flygtrafik i sommar, varnar Ann-Marie Willberg, ST.

– Vi befarar att ett antal kollegor försvinner. Det kan leda till stora förseningar här hemma redan i juli och augusti, säger Ann-Marie Willberg, som är flygledare på Sturup och vice ordförande i ST inom flygledningen, till Sydsvenskan.

Danska flygledare har långt högre löner än de svenska. Enligt uppgifter i Sydsvenskan ligger slutlönen för en flygledare i Danmark på cirka 88 500 kronor i månaden. Motsvarande siffra i Sverige är 47 500 kronor. Också ingångslönen för en flygledare är betydligt högre på andra sidan Öresund. I Danmark är ingångslönen 51 900 kronor mot 23 500 i Sverige.

Dessutom får flygledare i Danmark lön under studietiden, medan svenskarna får ta studielån.

Det faktum att löneförhandlingarna för flygledarna i Sverige just nu står still, medan de danska villkoren är färdigförhandlade gör svenska flygledare mer mottagliga för danska värvningsförsök, tror Ann-Marie Willberg. I synnerhet i Skåne.

– Så är det ju. När danskarna nu börjar rekrytera är det inte alls förvånande att många här känner sig lockade. De behöver ju inte ens byta bostadsort för att få mycket bättre villkor, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA