Flod av ansökningar tvingar fram övertid
Beordrad övertid tre till fyra veckor i sträck har inte varit någon drömsits precis före jul. Det är på gränsen till vad handläggarna orkat med på Verket för högskoleservice, VHS.
Handläggarna på Enheten för bedömning av utländska betyg är uttröttade. Inför intagningen till engelskspråkiga kurser våren 2008 har det blivit drygt 26 timmars beordrad övertid under fyra veckor. Allt för att verket skulle hinna gå igenom alla ansökningar till svenska högskolor och universitet och lämna antagningsbeskedet i mitten av december. De flesta av handläggarna har tagit ut sin övertid under veckosluten.
I ett hav av kontorsplatser på Karlavägen 108 i Stockholm jobbar 17 handläggare och en assistent. Dämpade telefonsignaler hörs här och var bland de små båsen, datorer lyser och handläggarnas huvuden skymtar över de avskiljande skärmarna.
Jobbat på helgerna
–Eftersom jag inte orkat jobba på kvällarna har jag gjort det på veckosluten och tvingats försaka familjen och julförberedelserna, säger Per-Anders Stensson som handlagt många av de 4 667 ansökningarna från Pakistan.
Som en jämförelse behandlade VHS inför vårterminen 2006 endast 208 ansökningar från Pakistan, men då kunde studenterna även söka direkt till universitet och högskolor.
–Att dessutom sitta i ett kontorslandskap med ett så här pass avancerat jobb tröttar oerhört, säger Ditte Nielsen.
Hon är skyddsombud på enheten och kontrollerar så att arbetsgivaren inte beordrar för mycket övertid.
Den stora mängden ansökningar har framför allt kommit från länder utanför Schengen-området, därför att det är gratis att studera i Sverige.
–Själva jobbet är roligt och kräver att man har erfarenhet av betyg och skolsystem i andra länder. Men det känns ganska tröstlöst och tråkigt att varje år jobba så mycket övertid när hela sjok av ansökningar visar sig vara falska, säger Per-Anders Stensson. Vi misstänker att minst en tredjedel av ansökningarna från Pakistan i år har varit förfalskade.
Vill utjämna belastningen
VHS-handläggarnas högsta chef, Anita Johansson, gillar inte heller situationen.
–Självklart är det inte en optimal situation för oss att tvingas beordra övertid. Men vi vidareutvecklar hela tiden vår nya »virtuella« organisation, där medarbetare från många universitet och högskolor också ingår. Varje ansökan läggs i ett kösystem som fördelas till ett antal handläggare runt om i Sverige. Meningen är att arbetsbelastningen så småningom ska bli jämnare för våra handläggare. Vi försöker också alltid dra erfarenheter av tidigare arbetstoppar när vi planerar nästa, vilket vi kommer att göra även den här gången.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.