Flera myndigheter försvinner

BUDGETEN2006-10-17

Regeringen föreslår att Arbetslivsinstitutet, Integrationsverket och Djurskyddsmyndigheten läggs ner under 2007.

Av:  Mikael Silberstein

Arbetslivsinstitutet med 400 anställda läggs ner den 1 juli 2007.

–Beslutet är oförsvarbart. Forskningen om arbetslivet går till spillo. Det ser ut som att spetskompetens inom flera områden kommer att förloras, säger Åsa Backman, ST-ordförande på Arbetslivsinstitutet.

Ingen förklaring

Enligt henne har regeringen inte gett Arbetslivsinstitutet någon vink om att en del forskningsområden kan tas över av högskolor.

–Även om det skulle gå att föra över forskningen har vi alldeles för lite tid.

Åsa Backman har inte fått någon förklaring till varför beslutet togs, mer än att det handlar om att minska den statliga byråkratin.

På ett stormöte under måndagen rådde chockstämning.

–Folk kunde inte föreställa sig att det var sant, säger Åsa Backman.

Ologiskt och djupt sorgligt

Även Integrationsverket läggs ner i juli år 2007. Drygt hundra anställda berörs.

–Den samlade kompetensen kan splittras, det oroar, säger ställföreträdande generaldirektör Lena Bernström.

Omar Nur, är ordförande för ST på Integrationsverket:

–Det är ologiskt och djupt sorgligt att regeringen först bestämmer att vi ska läggas ner och sedan utreder vilka myndigheter som ska ta över våra uppgifter.

Även Djurskyddsmyndigheten i Skara med 53 anställda läggs ner.

Institutet för psykosocial medicin, en myndighet med ett trettiotal anställda, övergår förmodligen till Karolinska institutet eller Stockholms universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA