Fler väntas söka stöd till arbetslivsforskning
Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, väntar sig en kraftig ökning av antalet ansökningar om forskningsanslag när Arbetslivsinstitutet läggs ner.
Det berättade FAS huvudsekreterare Rune Åberg på institutets sista arbetsrättseminarium, som hade just arbetsrättsforskningens framtid som tema.
–Vi uttalar oss inte om nedläggningen. Vårt ansvar är forskningsfältet och det finns flera angelägna områden där vi vill göra satsningar. Om regeringen menar allvar med att det inte är forskningen man är ute efter borde man föra över medel till FAS, sa Rune Åberg.
Redan i dag får FAS mellan 700 och 800 ansökningar om året. Bara 12 procent beviljas. Nu kommer kanske ytterligare 200 forskare att vända sig till FAS.
Departementsrådet Stefan Hult upprepade regeringens ståndpunkt att arbetsrättsforskningen är viktig, men inte hör hemma i en statlig myndighet. Han kunde dock inte svara på var forskningen ska bedrivas eller hur finansieringen ska lösas.
Flera röster höjdes för att något av universiteten nu borde ta chansen att profilera sig på arbetsrättsforskning.
–Men då räcker det inte att forskarna gnäller och säger att de behöver mer pengar. Universitetsledningen måste väckas av en opinion utifrån, sa professor Niklas Bruun.
Han såg bland annat arbetsmarknadens parter som en viktig aktör.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.