Annons:

Fler statsanställda har utländsk bakgrund

ARBETSMARKNAD2017-09-12

Andelen anställda med utländsk bakgrund i staten fortsätter att öka, enligt statistik från Arbetsgivarverket. År 2016 hade 26,7 procent av samtliga nyanställda och drygt 18 procent av alla i anställda staten utländsk bakgrund.

Enligt Arbetsgivarverket beror den ökande andelen anställda med utländsk bakgrund på nyrekryteringar. Andelen med utländsk bakgrund är högre bland de nyanställda än i staten som helhet. Andelen anställda i staten med utländsk bakgrund är också högre än andelen bland förvärvsarbetande på hela den svenska arbetsmarknaden.

Andelen anställda med utländsk bakgrund varierar mellan olika delar av statsförvaltningen. Högst andel finns enligt Arbetsgivarverket inom utbildningsområdet, där 30 procent av de anställda har utländsk bakgrund. Av de nyanställda inom utbildningssektorn under förra året hade 43 procent utländsk bakgrund.

Att ha utländsk bakgrund kan enligt Arbetsgivarverket innebära specifik kompetens som är extra viktig i kontakter med allmänheten, exempelvis språkkunskaper. I staten ökade antalet anställda och nyanställda som en följd av det stora antalet nyanlända inom sektorerna socialt skydd och hälso- och sjukvård. 2016 hade närmare 30 procent av alla nyanställda inom området utländsk bakgrund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Alejandra P. C… (ej verifierad) tors, 09/14/2017 - 15:40
När andelen statsanställda med utländsk bakgrund blir större, blir det intressant att ta reda på om andelen bland de fackligt förtroendevalda också blir större. Om det inte är så, måste ST ställa sig frågan: Varför blir det inte så?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA