Fler kvinnor i statens bolagsstyrelser

JÄMSTÄLLDHET2010-06-01

Jämställdheten i de statliga bolagens styrelser har förbättrats, rapporterar näringsdepartementet. Men den kartläggning ST redovisade på måndagen visar att ledningsgrupperna fortfarande domineras av män.

Av:  Eva Spira

En sammanställning från årets bolagsstämmor visar att andelen kvinnor i de helägda statliga bolagen är 49 procent och antalet kvinnliga styrelseordföranden 34 procent.

85 procent av bolagen har minst 40 procent av vardera könet i sin styrelse. När regeringen tillträdde hade bara 61 procent av styrelserna en jämn könsfördelning, enligt näringsdepartementet.

”Regeringens arbete i de statligt ägda företagen visar att målmedvetet arbete ger resultat. Det här är en mycket glädjande utveckling, som visar att det finns kompetenta kvinnor som är villiga att ta ansvar när man väl anstränger sig för att hitta dem. Här är de statligt ägda företagen ett verkligt föredöme för övriga näringslivet”, säger näringsminister Maud Olofsson i ett pressmeddelande.

En kartläggning som ST presenterade på måndagen visar att ledningsgrupperna domineras av män. ST har gått igenom 19 statligt helägda bolag med särskilda uppdrag för statens räkning. Enligt kartläggningen har bara fyra av de 19 granskade bolagen en jämställd ledningsgrupp och endast sex av dem leds av en kvinnlig vd.

I näringsdepartementets pressmeddelande beklagar Maud Olofsson att det inte finns fler kvinnliga verkställande direktörer i bolagen:

”Jag tar upp de här frågorna varje gång jag träffar styrelserna och bolagen, nu närmast i dag vid näringsdepartementets årliga styrelseseminarium för företag med statligt ägda företag med alla styrelser och vd:ar inbjudna. Steg för steg förbättras jämställdheten i de statliga ägda företagen”, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA