Fler får ögonbesvär av bildskärmar

ARBETSMILJÖ2014-02-10

Allt fler får ögonbesvär av bildskärmsanvändande. En amerikansk undersökning visar att sju av tio får irriterade och torra ögon efter flera timmars fokuserande på bildskärmar, skriver Svenska Dagbladet.

Studien från American Optometric Associsation visar att de som drabbas av CVS, computer vision syndrome, stadigt ökar. CVS ger irriterade och torra ögon, suddig syn, huvudvärk och trötthet. Bland dem som använder bildskärm av olika slag fem-sex timmar per dag uppger 70 procent att de får några av synptomen.

I den amerikanska studien uppgav sex av tio att de dagligen tittar minst sex timmar på en bildskärm. Det har tidigare visats att bildskärmsanvändningen är störst i världen i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

”Det är jobbigare för ögonen att fokusera på en mindre text på en liten skärm. Ögonmusklerna får jobba mer och när man inte blinkar så ofta blir ögonen torra och grusiga eller så börjar de rinna okontrollerat. Man blir trött och tycker att man ser sämre och i bland annat Japan finns forskning som visar att man tenderar att bli närsynt om man måste fokusera länge på nära håll”, säger svenska Optikerförbundets ordförande Paul Folkesson till tidningen.

Också Arbetsmiljöverket har uppmärksammat att problemen ökar och går ned i åldrarna:

”Med läsplattan eller smartphonen ökar besvären när man tittar ner i knäet i stället för rakt fram och på längre håll. Allt bildskärmsarbete blir besvärligt för både nacken och ögat och totalt kostar det miljarder för samhället”, säger avdelningschefen Per Nylen till Svenska Dagbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA