Fler börjar studera på högskolan

HÖGSKOLAN2005-04-05

Nästan 50 000 ungdomar under 26 började sina högskolestudier under läsåret 2003/2004, redovisar Högskoleverket. Det innebär att man är nära målet att förmå 50 procent av en årskull att börja på högskolan. Men de regionala variationerna är stora.

Den högsta frekvensen av ungdomar som går vidare till högskolan har Uppsala län, där 57,1 procent går vidare till högre studier. Också i Västerbotten, Blekinge och Kronobergs län går mer än varannan vidare. I Dalarna och på Gotland går mindre än 42 procent vidare till högskolan.

På kommunplanet är variationerna ännu större. I Lunds kommun väljer 75 procent av ungdomarna under 26 år att gå vidare till högre utbildning, medan bara 25,9 procent studerar vidare i Haparanda.

De regionala skillnaderna är stabila och beror enligt Högskoleverket på flera olika faktorer. Studietradition från hemmet påverkar valet, liksom den geografiska närheten till en högskola. Och naturligtvis spelar den lokala arbetsmarknadens efterfrågan in.

Bland kvinnorna har regeringens 50 procentsmål redan passerats. 54,5 procent av kvinnorna börjar läsa på högskolan före 26 års ålder. Bland männen går bara 40,5 procent vidare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA