Fler besparingar i Luftfartsverket

NYHET2005-02-02

Hittills har ett 40-tal personer blivit övertaliga på Luftfartsverkets flygplatser. Dessutom har 15–20 visstidsanställningar upphört. Men mer besparingar och entreprenader väntar.

– Målet är att göra Luftfartsverkets (LFV) flygplatsdivision självfinansierad 2006/2007. Ett tufft krav från regeringen, tycker Thomas Blomqvist, sektionsordförande för ST inom Luftfartsverket (LFV).

Sedan i höstas har förhandlingarna om övertalighet pågått. Främst gäller det de 15 regionala flygplatserna.

Många uppsägningar

Hittills har 40,5 tjänster försvunnit på flygplatserna i Jönköping, Karlstad, Kalmar, Norrköping och Sundsvall. Det har lösts med uppsägningar (23 stycken) och individuella lösningar som pensioneringar (17,5).

Riskanalyser är klara för Kiruna där minst fem årsarbetskrafter blir övertaliga och Luleå som också får viss övertalighet.

Frågetecken finns alltjämt för Umeå, Visby och Östersund.

Enligt Thomas Blomqvist har konsulter beräknat att LFV genom entreprenader och besparingsprojekt kan minska kostnaderna med 30 miljoner på Landvetter, med 14 miljoner på Sturup och med cirka 40 miljoner på de 15 regionala flygplatserna.

De regionala flygplatserna i Norrköping och Jönköping vill Luftfartsverket lägga ut på annan ägare.

»Öststatsavtal«

Entreprenörerna konkurrerar genom att bjuda under varandra. De sänkta priserna sker på bekostnad av personalens anställningsvillkor som blir allt sämre, menar Thomas Blomqvist.

– Fortsätter detta får vi öststatsnivå på våra kollektivavtal! säger han. Staten som ägare åstadkommer ryckighet i sin personalpolitik genom att lägga besparingskrav på LFV.

–Samtidigt får branschen stå för uppkomna merkostnader som säkerhetskontroller och brandsäkerhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA