Fler anstaltsplatser för kvinnor behövs

KRIMINALVÅRDEN2024-09-10

Kriminalvården kommer att behöva femdubbla antalet platser för kvinnliga intagna de kommande tio åren. En ny analys visar att antalet kvinnor i anstalt ökat kraftigt i år och kommer fortsätta att öka.

Fram till 2033 behöver antalet kvinnoplatser på anstalt öka från dagens cirka 400 till närmare 2 000 enligt en ny rapport framtagen av Kriminalvården. Redan nu märker myndigheten en ökning av antalet kvinnor som ska avtjäna straff.

”Vi har beräknat att andelen kvinnor kommer fortsätta att utgöra sex procent och då ser man att vi kommer att ha en stor ökning. Vi kommer att behöva gå från cirka 400 platser idag till närmare 2 000 platser 2033. Utifrån kvinnornas säkerhet blandar vi inte män och kvinnor på anstalt, därför behöver vi titta på utvecklingen för kvinnor i anstalt separat”, konstaterar utredaren Ulrika Lilljegren i ett pressmeddelande.

Sedan förra sommaren har antalet kvinnor på anstalt ökat kraftigt. I juli i år var det genomsnittliga antalet inskrivna kvinnor 519, att jämföra med 405 motsvarande period förra året. Den genomsnittliga beläggningen har ökat från 349 till 427.

I Ulrika Lilljegrens rapport Fler kvinnor i anstalt ges förslag hur man kan få fram fler platser och vissa åtgärder har redan vidtagits. Hittills har Kriminalvården mött behovet med dubbelbeläggning och konvertering av ett tiotal mansplatser, men nya platser öppnas också.

”I våras invigdes 73 nya rum på anstalten Sagsjön utanför Göteborg. I mitten av september kommer 43 av dem vara dubbelbelagda, de resterande behöver vara enkelrum”, förklarar Ulrika Lilljegren.

I september kommer ytterligare 18 platser att öppnas på anstalten Ringsjön i Skåne.

”Vi måste även överväga ett mer effektivt platsutnyttjande, till exempel se över om vi kan använda anstalter i lägsta säkerhetsklass på manssidan. Det kan också handla om att konvertera tillbaka häktesplatser som finns på anstalter för kvinnor,” konstaterar Nicklas Svahn, chef för kapacitetssektionen, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA