Bild: Henric Wauge, Mark Standley/Svenska Filminstitutet

Filminstitutet drar ned på personalen

FILMINSTITUTET2024-09-04

Svenska filminstitutet tvingas minska personalstyrkan med 20 tjänster av totalt omkring 140 för att möta kostnadsökningarna, rapporterar Ekot. ”Vi ska kunna fylla vårt uppdrag även efter att vi dragit ned 20 tjänster”, säger vd Anna Croneman till Ekot.

Enligt Svenska filminstitutets vd Anna Croneman har den statligt finansierade stiftelsen haft en ansträngd ekonomisk situation under en längre tid. Ekonomin har räddats av delvis oväntade tillskott under pandemin samt en del ränteintäkter.

Men nu är läget ett annat:

”Jag kan inte svara exakt på hur framtiden kommer att se ut, men det vi avser att göra nu är att rusta oss för att klara 2025 och 2026 utan att behöva skära i den delen som handlar om stödgivningen”, säger Anna Croneman till Ekot.

De statliga anslagen till Svenska filminstitutet har enligt Ekot legat på samma nivå sedan 2017, medan kostnaderna ökat. Exakt vilka tjänster som kommer att drabbas av nedskärningarna går Anna Croneman inte in på, men facket har bjudits in till förhandlingar med arbetsgivaren och kommer då att få veta vilka tjänster som ska dras in, rapporterar Ekot.

”Filmproduktionen påverkas inte alls av det här, utan det här är ju en intern nedskärning på Filminstitutet. Vi har sagt att vi ska kunna uppfylla vårt uppdrag även efter att vi har dragit ned 20 tjänster”, säger Anna Croneman till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA