Femtiotalet tjänster bort
AMS ska dra in cirka 50 tjänster vid huvudkontoret.
– Arbetsförmedlingarna blir lidande, säger Claes Carlenstam, ST-AMS sektionsstyrelse.
Regeringens generella besparingar i budgetpropositionen har fått återverkningar på AMS. 25 miljoner ska sparas. Ett femtiotal tjänster på huvudkontoret i Stockholm försvinner.
Även länsarbetsnämndernas kanslier drabbas av besparingarna. Men hur många som berörs på länsarbetsnämnderna är ännu oklart, enligt AMS administrative direktör Anders Rydh. Varje länsarbetsnämnd har egen budget och gör sin egen bedömning.
Vid huvudkontoret var arbetsgivarens första bud att cirka 320 tjänster skulle minskas till 243.
– Men genom att hänvisa till andra möjliga besparingar har vi fått med arbetsgivaren på att vi ska ha kvar 265 tjänster, det vill säga 22 mer än utgångsbudet, säger Claes Carlenstam, ordförande i ST-AMS sektionsstyrelse i Stockholm.
Huvudkontoret ska omorganiseras och de anställda har fått söka de nya tjänsterna. Men ännu är det ingen som vet vilka som får någon tjänst.
De som blir utan ska placeras i en sidoorganisation där de får hjälp av bland andra Trygghetsstiftelsen med att söka nya jobb.
Den enhet som servar arbetsförmedlingarna drabbas hårdast. Ett femtiotal personer ska minskas till 20.
– Ledningen säger att den ska freda, och till och med stärka, förmedlingsverksamheten. Men istället gör den tvärtom. Att stödfunktionerna till arbetsförmedlingarna förlorar resurser innebär en försvagning av dem, anser Claes Carlenstam.
Anders Rydh säger att det inte går att komma ifrån att en minskning på huvudkontoret försämrar servicen till arbetsförmedlingarna och länsarbetsnämnderna. Även ambitionsnivån på återrapporteringen till regeringen måste sänkas, förklarar han.
– Besparingarna kommer att skära genom många verksamheter. Framför allt kommer det att märkas genom att vi måste sänka ambitionsnivån, säger Anders Rydh.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.