Färre svenskar studerar utomlands

HÖGSKOLAN2009-02-19

Medan antalet utländska studenter vid svenska lärosäten ökar kraftigt, blir det mindre vanligt att svenska studenter åker utomlands för att studera.

De senaste åren har allt färre svenska studenter valt att studera utomlands. Läsåret 2007/08 var antalet knappt 24 000. Under förra året läste 31 000 svenska studenter vid svenska universitet och högskolor. Därmed är det färre svenskar som reser ut än antalet utländska studenter som kommer till Sverige. Det visar ny statistik från Högskoleverket och SCB.

Av de svenska studenterna som pluggar utomlands läste ungefär 19 000 på egen hand, så kallade free movers. Det är en minskning med 15 procent jämfört med toppåret 2002/03. Ungefär 5 000 reste ut inom ramen för något utbytesprogram, vilket är en minskning med fem procent jämfört med förra läsåret.

De vanligaste ämnena för svenska studenter som reser ut på egen hand är språk och konst. Drygt en tredjedel studerade detta läsåret 2007/08. Men också hälso- och sjukvård samt social omsorg lockar allt fler. Enligt statistiken väljer allt fler att skaffa sig en komplett examen utomlands, även om flertalet fortfarande bara läser en eller ett par terminer i andra länder.

Tolv i topp – antal svenska studenter per land

Storbritannien                     4 444

USA                                     3 886

Danmark                             1 962

Australien                           1 820             

Spanien                               1 631

Frankrike                             1 270

Italien                                     831

Tyskland                               804

Polen                                     728

Norge                                     623             

Kina                                       588

Japan                                     486             

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA