Färre lämpade för jobb i staten
Arbetsgivarverkets vårbarometer visar att det saknas lämpliga sökanden till statliga jobb. Mer än varannan myndighet har haft brist på lämpliga sökanden det senaste halvåret.
Arbetsgivarverket har sammanställt uppgifter från ett stort antal myndigheter. Totalt har drygt tre av fyra av verkets medlemmar svarat på enkäten, och de representerar sammanlagt 88 procent av samtliga anställda i staten. Barometern visar att bristen på lämpliga sökanden är tydligast bland experter och högre chefer inom IT-området. Av de medlemmar som rapporterat brist det senaste halvåret har mer än varannan saknat IT-personal.
Arbetsgivarverket konstaterar att det råder brist på högutbildad arbetskraft, samtidigt som arbetslösheten är hög bland dem som saknar gymnasieutbildning. I staten är andelen högskoleutbildade högre än i de flesta andra arbetsmarknadssektorer. Därför är det kanske inte särskilt överraskande att bristen nu ökar i den statliga sektorn, skriver Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.
Generationsväxlingen på arbetsmarknaden går in i ett allt intensivare skede, konstaterar verket. För varje år som går ökar antalet arbetstagare som har rätt att avgå med pension. I den statliga sektorn dämpas dock denna omställning av att allt fler skjuter upp sin pension. I barometern uppger var fjärde myndighet att de haft omfattande pensionsavgångar. Många myndigheter ser generationsväxlingen som en möjlighet snarare än ett problem. Andelen som anser att pensionsavgångarna påverkar kompetensförsörjningen positivt (22 procent) är mycket större än andelen medlemmar som anser att kompetensförsörjningen påverkas negativt (2 procent).
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.