Färre kongressmotioner med ny modell
Medlemsinflytande, jämställdhetsexpertis och en facklig klimatpolitik är några av de ämnen som tas upp i motioner till STs kongress i maj.
När motionstiden nu gått ut har det kommit in 35 kongressmotioner, hälften så många som till förra kongressen 2003. En anledning till minskningen är att medlemmar sedan 2004 kan skriva motioner när som helst och få dem behandlade av förbundsstyrelsen. Hittills har 78 motioner tagits upp. Bara i fyra fall har motionärerna utnyttjat möjligheten att även få motionen prövad av kongressen.
– Detta är en förbättring av demokratin, anser STs förbundsordförande Annette Carnhede. Nu kan vi behandla de 35 som kommit in mer koncentrerat.
Flera motioner gäller ett bättre stöd från förbundet i olika sammanhang. ST-avdelningen inom polisen tycker att förbundet bör ha en arbetstidsexpert och en koordinator för arbetet mot diskriminering.
Avdelningen inom universitet och högskolor vill att kansliresurser avsätts till karriärstöd för forskarstuderande och för ett aktivt arbete kring doktoranders villkor. Samma avdelning har också motionerat om specialistkompetens på förbundsnivå för arbetet med jämställdhetsintegrering, parallellt med att ST utarbetar en strategi på området.
ST inom spårtrafiken yrkar på utökade kansliresurser för facklig bevakning av de bolag där ST har medlemmar. Försäkringskassans ST-avdelning vill ha bättre medlemsinflytande i avtalsrörelser. På Arbetsgivarverkets område gavs exempelvis inga möjligheter att diskutera slutbudet, menar man.
Från SMHI och Försäkringskassan kommer krav om ett fackligt miljöarbete. Klimatfrågorna måste föras ut på arbetsplatsnivå, enligt motionärerna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.