Färre har besvär av jobbet

ARBETSMILJÖ2012-09-27

En ny undersökning från Arbetsmiljöverket visar att betydligt färre personer uppger att de lider av psykiska eller fysiska besvär av jobbet än för tio år sedan.

I undersökningen, som genomförts av Statistiska Centralbyrån, SCB, svarar betydligt färre personer i år att de har fysiska och psykiska besvär, jämfört med motsvarande undersökning år 2003.

När det gäller fysiska besvär uppgav mer än sexton procent av kvinnorna att de hade besvär år 2003, jämfört med nio procent i år. Motsvarande siffror bland männen är en minskning från drygt tolv till drygt åtta procent.

Antalet personer som uppger att de varit sjukfrånvarande på grund av arbetsrelaterade besvär har minskat med två tredjedelar mellan 2003 och 2012. Andelen kvinnor som varit sjukfrånvarande mer än fem veckor sjönk från 7,5 procent till 2,6 procent under perioden, och för män från 4,3 procent till 1,6 procent.

”Arbetsplatserna har fått bukt med en del av de utpräglade fysiska besvären och stressen. Det är positiva signaler”, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Trots nedgången säger fortfarande var femte sysselsatt person att de har haft besvär på grund av arbetet under de senaste tolv månaderna. Fysisk och psykisk belastning står för den största delen av besvären, där de vanligaste orsakerna är stress och psykiska påfrestningar, påfrestande arbetsställningar samt tung manuell hantering.

Arbetare har mer besvär av fysisk belastning, medan tjänstemän oftare har besvär av stress och psykisk påfrestning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA