Färre arbetsskador prövas

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-05-08

Försäkringskassan prövar allt färre arbetsskador. Under förra året närmast halverades antalet fall. Orsaken är ändrade regler i sjukförsäkringen, uppger tidningen Arbetarskydd.

Allt färre arbetsskador anmäls till Försäkringskassan. Det är också färre personer som beviljas sjukersättning.

– Arbetsskadeförsäkringen är nära kopplad till vad som händer i sjukförsäkringen och där har det blivit förändrade regler och då ser vi det på arbetsskadelivräntorna också, säger Monica Svanholm på Försäkringskassan till Arbetarskydd.

I kassans nya organisation finns fem kontor som prövar arbetsskador. Det ska möjliggöra för handläggarna att specialisera sig mera. Också för förtroendeläkarna har Försäkringskassan organiserat om:

– De är nu försäkringsmedicinska rådgivare och är närmare varandra. Det tror jag kommer att påverka mycket. Men det här pågick under 2008 så det året kan man inte se så stora resultat, säger Monica Svanholm.

Ambitionen är att den nya organisationen ska leda till mer enhetliga bedömningar och ökad rättssäkerhet i arbetsskadeärenden. Bedömningarna har tidigare haft stora regionala variationer.

Antal prövade arbetsskador

2006: 29 282 

2007: 26 453 

2008: 14 364 

Källa: Arbetarskydd

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA