Får byta lön mot semester

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-08-19

ST-medlemmar inom Arbetsförmedlingen får nu möjlighet att byta lön mot semesterdagar eller extra pensionsavsättningar. Detta genom ett nytt lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser.

Enskilda överenskommelser innebär att den enskilde anställde kan få villkor som avviker från dem som finns i det centrala avtalet. Det var efterfrågan från medlemmarna som gjorde att ST tog upp frågan med arbetsgivaren, säger ST-avdelningens ordförande Lars-Erik Backström

– Det har inte varit något stort tryck, men framför allt bland yngre medlemmar finns de som vill ha mer semester.

Yngre anställda har kortare semester än äldre, och har ofta inte så många sparade semesterdagar att ta till, påpekar han.

Enligt avtalet kan en medlem acceptera en lägre löneökning mot ett par extra semesterdagar, men det kan också vara vice versa: större löneökning och färre semesterdagar. Lön – och sparade semesterdagar – ska också enligt avtalet kunna bytas mot extra pensionsinsättningar.

– Om man har en bra lön kan det lösa sig skattemässigt att sätta av en del av löneökningen till pension, säger Lars-Erik Backström.

Enskilda överenskommelser förekommer redan på Arbetsförmedlingen. Enligt Lars-Erik Backström rör de ungefär 250 av myndighetens omkring 12 000 anställda.

– Men vi tycker att det är viktigt att säkerställa reglerna för våra medlemmars del. Om arbetsgivaren vill ändra villkoren måste de säga upp avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA