Fängelsestraff för fusk vid högskoleprov

HÖGSKOLAN2019-01-18

De tre huvudåtalade i rättegången om fusk i samband med högskoleprov har dömts till fängelse i mellan tre och ett halvt och sex år. Ytterligare sex personer har dömts för medverkan i fuskandet.

De tre huvudåtalade dömdes till fängelse av tingsrätten i Norrköping för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. En fjärde person får fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till grov osann försäkran.

Ytterligare fem personer döms för olika former av brott med anknytning till verksamheten. Påföljderna har bestämts till villkorlig dom och böter. Dessutom döms var och en av de som stod åtalade för fusk under provet till villkorlig dom och böter.

Tingsrätten fastslår i sin dom att de tre huvudmännen har bedrivit en omfattande verksamhet, under namnet HP-hjälpen. Den har möjliggjort avancerat fusk på det nationella högskoleprovet. Verksamheten har i huvudsak drivits via internet och har byggt på bland annat marknadsföring, säljbrev och prislistor. Fusket har genomförts med avancerad teknisk utrustning som möjliggjort att fuskarna fått de rätta provsvaren i utrustning placerad inne i örat.

Enligt tingsrätten har verksamheten omsatt mångmiljonbelopp årligen och pågått mellan 2015 och 2018. Ett stort antal personer har betalat betydande summor för att få höga resultat som gjort det möjligt att ta sig in på utbildningar de annars inte kommit in på, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Domstolen ser mycket allvarligt på fusket och menar att det utgjort ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor. Dessutom har fusket drabbat ett okänt antal personer, som inte kommit in på utbildningar där i stället fuskarna gått före.

”Beredskapen och förståelsen för den tekniska utvecklingens möjligheter i kriminella sammanhang, samt en uttunnande lojalitet med institutioner och gemensamma samhällsfunktioner ställer höga krav på myndigheter att anpassa sin verksamhet mot de nya förutsättningarna”, kommenterar rättens ordförande Lars-Gunnar Lundh i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA