Familjebildning påverkar kvinnors karriär

JÄMSTÄLLDHET2020-06-24

Sannolikheten för att kvinnor ska inneha en nyckelposition på en arbetsplats minskar kraftigt efter första barnets födelse, medan män i samma situation knappt påverkas alls, visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Att ha en nyckelposition på en arbetsplats innebär att man har en kompetens som inte så många andra på arbetsplatsen har. Om en person med en nyckelposition är borta från jobbet kan det bli svårt för kolleger att täcka upp och utföra den frånvarande kollegans arbetsuppgifter.

Efter det första barnets födelse finns kvinnor sällan i den formen av roller, medan män som fått sitt första barn inte alls påverkas i samma utsträckning, konstaterar IFAU i en ny rapport.

I rapporten visas också att kvinnors frånvaro från arbetet ökar mer efter första barnets födsel än vad mäns frånvaro gör i samma situation.

”Vi vet inte om kvinnors frånvaro i nyckelpositioner efter första barnet beror på att kvinnor till följd av ett större familjeansvar väljer bort den typen av arbetsuppgifter, eller om arbetsgivare väljer bort kvinnorna”, kommenterar Olof Rosenqvist, en av rapportförfattarna, resultatet i ett pressmeddelande.

Mönstret bidrar sannolikt till att kvinnors inkomster halkar efter mäns, enligt IFAU.

”Förutom att peka på vikten av ett jämställt familjeliv där föräldrarna delar på ansvaret för barnen visar vår forskning att om fler arbetsplatser organiserades på ett sätt som minskade sårbarheten för oväntad frånvaro från arbetet skulle detta kunna innebära en jämnare inverkan av familjebildning på kvinnors och mäns inkomstutveckling. Självklart är dock en sådan omställning väldigt utmanande för många företag och ibland kanske det inte alls är möjligt”, kommenterar Lena Hensvik, en annan av rapportförfattarna, resultatet. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA