Annons:

Facklig uppförsbacke på nya IVO

IVO2013-10-30

Det går trögt med samverkan på nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg. Det första samverkansmötet dröjde mer än fyra månader. ”Det känns som att vi jobbar i motvind”, säger STs Maria Carneland.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bröts ut från Socialstyrelsen 1 juni. Därmed har också de fackliga organisationerna fått omorganisera sig. Maria Carneland, som var ST-ordförande på Socialstyrelsen, är nu STs avdelningsordförande på IVO. Ledningen för IVO har ett annat arbetssätt, noterar hon.

– Det har varit en uppförsbacke för de fackliga organisationerna. Vi har inte haft partsgemensamma möten. Det första centrala samverkansmötet hölls först i oktober, trots att det framgår av samverkansavtalet att möten ska hållas en gång i månaden.

Nu har facken sagt ifrån, och vill att det ska hållas partsgemensamma möten varje vecka.

Men arbetsgivaren har sagt upp det gamla samverkansavtalet som följde med från Socialstyrelsen. Från årsskiftet gäller i stället förhandlingar enligt medbestämmandelagen, mbl, om man inte lyckas komma överens om ett nytt avtal till dess.

Och förhandlingar om ett nytt samverkansavtal har ännu inte startat. Det är ett bekymmer, tycker Maria Carneland.

– Vi är väldigt aktiva och vill ha ett fackligt inflytande.

IVOs generaldirektör Gunilla Hult Backlund tycker att samverkan fungerade väldigt bra i utredningsarbetet som föregick bildandet av myndigheten.

– Sedan har vi haft en lång semesterperiod, då det var svårt att få till ett möte där alla var på plats. Det är klart att man kan ha synpunkter på det, men semestrarna var sent lagda.

När det gäller samverkansavtalet anser Gunilla Hult Backlund att det är nödvändigt att skapa ett avtal som är anpassat till IVO.

– Socialstyrelsen har en betydligt bredare verksamhet än vi. Nu får vi återgå till mbl och parallellt bygga ett nytt avtal – och hoppas att den tiden inte blir för lång.

STs Maria Carneland är också kritisk till att generaldirektören inte deltar i den centrala samverkansgruppen. Gunilla Hult Backlund säger att hon ska ta ställning till det när ett nytt avtal är på plats.

– Men man kan väl anta att det är rimligt i det läget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Samverkan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA