Facklig storm mot utnämning
Det stormar på Utrikesdepartementet, UD, sedan förre centerpolitikern Anders Ljunggren utnämnts till andreman på Sveriges ambassad i Helsingfors.
De fackliga organisationerna har begärt central förhandling om utnämningen av Anders Ljunggren:
– Vi vänder oss inte emot honom som person, sådana synpunkter får andra stå för. Det är utnämningen som sådan. Expeditionschefen har tydligen fått direktiv direkt från statsrådsberedningen om att Ljunggren skulle ha det här jobbet, säger Åke Isaksson, ST-ordförande på UD.
Den normala gången är att tjänster av den här digniteten utlyses som till ansökan lediga. Det är anställningsstopp på UD, och enligt facken borde det vara självklart att man ger möjligheten att söka en sådan här befattning internt.
– Det har aldrig hänt förr på den här nivån att statsrådsberedningen utnyttjat sin utnämningsrätt, konstaterar Isaksson.
De fackliga organisationerna vänder sig emot att statsrådsberedningen och i slutänden statsministern utnämner människor på befattningar utan att utrikesförvaltningens medarbetare får vara med och konkurrera. Men tidigare har det varit på ambassadörsnivå sådana utnämningar förekommit, senast när Margareta Winberg blev ambassadör i Brasilien.
Centerpartisten Anders Ljunggren har jobbat i kanslihuset i tre omgångar. Han hade politiska uppdrag under Thorbjörn Fälldins regeringstid på 70-talet och när Carl Bildt var statsminister 1991-94. Men han har också arbetat på finansdepartementet 1995-98 under Göran Perssons regering. För närvarande är han generalsekreterare på Föreningen Norden.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.