Facklig framgång om flextid
De anställda på Pensionsmyndighetens kundservice ska ha möjlighet att flexa åtminstone några minuter per dag. Det blev resultatet av en central förhandling, som också innebar att ST får ett skadestånd på 20 000 kronor.
Publikt har tidigare rapporterat om den fackliga konflikt som seglade upp på Pensionsmyndigheten när chefer tog bort inarbetad flextid på myndighetens kundservice, eftersom de ansåg att personalen där inte hade rätt att flexa utan chefens medgivande.
Efter segslitna förhandlingar, där så småningom Arbetsgivarverket gick in som fackets motpart, kommer de anställda på kundservice få rätt att flexa fem minuter på morgonen och fem minuter i slutet av arbetsdagen utan att chefen måste godkänna det. De får också tio minuter i slutet av dagen då de kan avsluta sina arbetsuppgifter utan att ta emot fler samtal.
STs avdelningsordförande Anki Jonsson ser resultatet som en kompromiss.
– Med tanke på hur utdraget detta varit är det en seger. Men lösningen är inte helt optimal, eftersom vi är inne i en omorganisation och arbetsuppgifterna kommer att förändras för många. Vi kommer att behöva se över arbetstidsavtalet för att få ett hållbart avtal för hela myndigheten.
De fackliga förhandlarna i Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, ansåg att arbetsgivaren hade brutit mot såväl förhandlingsskyldigheten som det lokala arbetstidsavtalet. Det höll inte Arbetsgivarverket med om, men ”för tvistens lösande” ska Pensionsmyndigheten betala ett skadestånd på 20 000 kronor till ST.
Myndigheten ska också anordna en mbl-utbildning för chefer och fackligt förtroendevalda på kundservice.
Pensionsmyndigheten tvingades i november att betala 30 000 kronor i skadestånd till ST i samband med en tidigare tvisteförhandling. Myndigheten hade haft kravet på sig att betala skadeståndet i närmare två års tid.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.