Facklig besvikelse inför toppmöte

EU2009-06-18

Europafackets generalsekreterare John Monks är besviken över att midsommarens EU-toppmöte inte kommer att ge några löften om löntagarnas rättigheter.

EUs stats- och regeringschefer kommer under toppmötet i Bryssel i dag och i morgon, fredag, bland annat att besluta om utfästelser till Irland om undantag i Lissabonfördraget om det blir ja i höstens folkomröstning.

Europafacket hade stora förhoppningar om att toppmötet skulle besluta om ett tydligt stöd för fackliga rättigheter, eftersom det visat sig att det var en av anledningarna till att irländarna i fjol sa nej till Lissabonfördraget. Men efter ett möte med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uttryckte Europafackets generalsekreterare John Monks sin besvikelse över att EU inte är berett att ge bindande löften om löntagarnas rättigheter.

– De europeiska fackliga organisationernas avgörande princip är att få säkerställt att löntagarnas grundläggande rättigheter går före marknads- och konkurrenslagar och inte är underställda dessa. Vi hade hoppats att EU-toppmötet i december hade förstått detta. Emellertid kan vi nu inte se att denna princip återspeglas i det utkast som diskuteras inför toppmötet. Folks sociala oro kommer att öka ytterligare om inte EU-toppmötet handlar beslutsamt, sade John Monks efter mötet med José Manuel Barroso enligt de svenska fackens Brysselkontor.

I den preliminära uppgörelse som träffats inför toppmötet sägs det att Lissabonfördraget inte berör irländska abort- och familjerättsliga lagar, inte berör ländernas rätt att själva besluta om sina skatter och inte påverkar Irlands militära neutralitet. När det gäller fackliga rättigheter finns en formulering om att det ”bekräftas att EU fäster stor vikt vid sociala framsteg och skyddet av arbetstagarnas rättigheter”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA