Fackklubb vill utesluta SD-kandidat

FACKLIGT2010-04-29

Kommunals fackklubb vid Södertäljebuss ber förbundsstyrelsen att utesluta en medlem, för att han kandiderar för Sverigedemokraterna, SD, i valet.

Länstidningen i Södertälje, LT, publicerade förra veckan SDs valsedlar inför kommun- och landstingsvalen i höst. Bussföraren Nader Hillawi kallades samma dag till ett möte med den lokala fackklubben.

”De sa att medlemskapet i SD går emot fackets stadgar, att SD är rasistiskt och fascistiskt. Samma eftermiddag ville de ha besked om jag tänkte vara kvar i SD eller gå ur. Det kändes som att fortfarande bo i Irak och bli utsatt för förtryck”, säger han till LT.

Klubbens ordförande Peter Boström vill inte kommentera vad som sades på mötet. Men hans bestämda uppfattning är att man inte kan vara medlem i Kommunal och samtidigt vara kandidat för SD:

”Att vara företrädare för Kommunal och medlem i Sverigedemokraterna är oförenligt. På samma sätt menar jag att det är oförenligt att vara företrädare för Sverigedemokraterna och medlem i Kommunal”, säger han till LT.

Kommunals kanslichef Annika Örn säger till Kommunalarbetaren, KA, att Kommunal aldrig tidigare uteslutit någon för medlemskap i SD:

”Medlemskap i Sverigedemokraterna räcker inte för att utesluta någon. Det beror helt och hållet på hur personen agerat. Det måste prövas från fall till fall”, säger hon till KA.

Andra LO-förbund, som till exempel Transportarbetarförbundet, har vid flera tillfällen uteslutit medlemmar som är Sverigedemokrater, skriver KA.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA