Fackets fiende kliver in i regeringen

NORGE2013-10-02

Nu står det klart att Høyre och Fremskrittspartiet bildar regering i Norge. Kristelig Folkeparti och Venstre har valt att stanna utanför. Fackförbunden oroar sig för vilken roll Fremskrittspartiet ska få i regeringen.

Av:  Björn Lindahl

Vilka som ska besätta ministerposterna i den nya regeringen är oklart vid Publikts pressläggning. Säkert är att Erna Solberg från Høyre blir ny statsminister. De flesta räknar också med att Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen blir finansminister.

Men samarbetet med de två andra borgerliga partierna, Kristelig Folkeparti och Venstre, kommer att fortsätta, försäkrar Erna Solberg.

Fremskrittspartiet har ända sedan det bildades för 40 år sedan haft fackföreningar i allmänhet och LO i synnerhet som några av sina främsta fiender. Den förre partiledaren, Carl I Hagen, provocerade arbetarrörelsen genom att hålla tal första maj – vilket brukade resultera i en skur av ägg och tomater från motdemonstranter.

Magnus Marsdalpå den fackföreningsstödda tankesmedjan Manifest Analyse gav för några år sedan ut boken »FrP-koden«, som handlade om varför Fremskrittspartiet blivit så stort. Han tror inte att en ny borgerlig regering vill utmana LO eller den nordiska modellen direkt, utan snarare försöka ställa olika grupper mot varandra under slagordet »det måste löna sig att arbeta«, på samma sätt som han menar skedde i Sverige när allianspartierna tog över.

– Drömscenariot för LO kunde ha varit ett borgerligt generalangrepp på »den norska modellen«. Det skulle mobilisera till ett helvetes spektakel bland många av landets över 1,5 miljoner fackligt organiserade, säger Magnus Marsdal.

Den fackliga centralorganisationen YS, som närmast kan jämföras med svenska TCO, ser fördelar med ett regeringsskifte:

– YS har alltid haft en god dialog med Erna Solberg. Det täta samarbetet mellan LO och Arbeiderpartiet har gått ut över de andra organisationerna, som YS och Unio. Det är ofta i trepartssamarbetet mellan fackförbunden, arbetsgivarna och regeringen som vi upplever att det är några som har samtalat med varandra mer än andra, säger YS ordförande Jorunn Berland.

YS hyser emellertid en oro för att Høyre och Fremskrittspartiet kommer att ändra reglerna både för hur flexibla arbetstiderna ska vara och i hur hög grad arbetsgivarna ska få använda visstidsanställningar.

Flera fackförbund är också oroliga för att den statliga sektorn kan komma att bantas. Speciellt Fremskrittspartiet hävdar att byråkratin blivit för stor. I partiets alternativa statsbudget för 2013 ville man skära ned de offentliga utgifterna med 18,6 miljarder norska kronor. Høyre vill skära ned utgifterna enbart i den statliga administrationen med 1,4 miljarder kronor.

Erna Solberg, Høyre, blivande statsminister. Foto: Nina-no CC BY CA.
Erna Solberg, Høyre, blivande statsminister. Foto: Nina-no CC BY CA.
Siv Jensen, Fremskrittspartiet, tros bli finansminister. Foto: Kjetil Ree CC BY SA.
Siv Jensen, Fremskrittspartiet, tros bli finansminister. Foto: Kjetil Ree CC BY SA.

Fackliga central­organisationer i Norge

  • Norska LO, 880 000 medlemmar, har ett tätare samarbete med Arbeiderpartiet än vad svenska LO har med Socialdemokraterna.
  • YS, 227 000 medlemmar, är en sammanslutning av 21 tjänstemannaförbund. Några av dem samlas i sektorsorganisationen YS Stat, som förhandlar på det statliga området.
  • Unio, 320 000 medlemmar, organiserar vissa högskoleutbildade grupper, bland annat lärare.
  • Akademikerne, 170 000 medlemmar, har 16 yrkesförbund, däribland läkare och jurister.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA