Facket vill ge bättre boränta

TCO2012-02-28

TCO har tagit initiativ till billigare bolån för förbundens medlemmar. TCOs ordförande Eva Nordmark har kontaktat Sveriges åtta största banker för att diskutera nya medlemslån.

Att bankerna inte reagerar med sänkta räntor när Riksbanken sänker reporäntan är provocerande för vanliga kunder som försöker få ekonomin att gå ihop, tycker Eva Nordmark. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver hon att det är affärsbankernas höga lönsamhetsmål som äventyrar utvecklingen i ekonomin:

”Bankerna har gjort mycket stora vinster och de medger själva att det finns marginaler – om kunden med bolån är en bra förhandlare.”

Dessutom är bankerna mycket dåliga och ointresserade av att förklara sitt agerande. Det blir den vanliga banktjänstemannen som får ta emot skäll av kunderna, konstaterar Eva Nordmark.

”Var tredje tjänsteman tror att läget i ekonomin kommer att försämras. När människor måste oroas för ekonomi och över onödigt höga bolånekostnader, framförallt i de större städerna, riskerar den ekonomiska utvecklingen att hämmas – och i längden blir även bankerna förlorare på detta”, skriver hon.

TCO-ordföranden har skickat brev till de åtta banker som är störst på bolånemarknaden för att förhandla fram förmånligare bolån för medlemmar:

”Är det något facket är bra på så är det förhandlingar, och tillsammans är vi många. Alla medlemmar i TCO-förbunden kommer inte att byta bank bara för att man får billigare bolån. Men förmodligen är tillräckligt många medlemmar intresserade för att det ska spela roll och påverka bolånemarknaden.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA