”Facket måste ena sig”

KONGRESSEN2003-12-17

– Man börjar fundera på om det är rimligt att en minoritet på 33 ombud kan styra 400 000 medlemmar. Men det är de spelregler vi har.

Det var känt en tid före HTFs kongress att meningarna om Trio var delade och att det handlade om en handfull röster om projektet skulle bära eller brista. I den meningen kom beslutet inte som en överraskning, menar Annette Carnhede.
– Och vi har försökt förbereda oss mentalt. Men när väl beslutet är där känns det tungt.

HTF-beslutet innebär att Trio läggs ned, och inga andra organisatoriska förslag finns att plocka upp ur bakfickan.
– Vi hade alternativen allt eller inget. Alla ekonomiska beräkningar och så vidare gäller just den konstellationen. Och det var riktigt, tror jag. För så fort man hade tagit fram något annat alternativ hade det påverkat förhandlingssättet.
Annette Carnhede säger sig för dagen inte ha någon idé om hur de fyra förbunden skulle kunna komma tillbaka till den process som just avslutats.
– Men jag har i mitt innersta alltid trott att fackföreningsrörelsen måste ena sig, och det kommer jag att fortsätta att arbeta för.

Arbetet med Trio är inte heller bortkastat, påpekar hon. Alla som deltagit i den två och ett halvt år långa utredningsprocessen har lärt sig mycket, lärdomar som ST även på egen hand kommer att ha nytta av. Och det under senare tid intensifierade samarbetet mellan förbunden fortsätter.
– Vi kan samarbeta i alla sakfrågor. Vi har redan Kvinnoslanten, chefsfrågor och yrkesfrågor, och jag hoppas att vi kan utveckla det. Även på det lokala planet har man börjat samtala över förbundsgränserna.
Hon markerar särskilt vikten av att undvika organisationstvister med HTF på ”överlappande” områden.

Kommentarer från...

... Lars-Olof Nilsson, ST-Skatt, känd Trio-motståndare. Efter HTF-beslutet gick han upp i talarstolen och tackade alla som lagt ned ”ett fantastiskt jobb” med att ta fram ett underlag för projektet.
– Det känns lite som en antiklimax. Men det här kan bli starten för något nytt, vi måste problematisera vår verklighetsbild och hitta nya lösningar. Det finns mycket material att hämta från Trio-arbetet.
Är du lättad?
– Ja, i den bemärkelsen att jag har haft principiella invändningar, och upplever att HTF har uppfattat de principiella invändningarna som giltiga. Strukturen i den privata och kommunala sektorn är geografisk, i staten bygger man uppifrån och nedåt och utåt i landet. Ett Trio-förbund skulle inte ha den strukturella uppbyggnaden.

... Lisbeth Eklund, förra ST-ordföranden som startade Trio-processen tillsammans med HTFs Holger Eriksson:
– Det är väldigt sorgesamt. Det här var en chans som vi alla hade. Det har varit mycket
arbete, många fina tankar och en tro på framtiden. Det viktigaste nu är att hitta en väg att gå vidare.
Kommer det fler tillfällen?
– Ja, det tror jag. Men tiden borde ha varit mogen nu. Jag tror att hela processen hade vunnit på att göras lite kortare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA