Facket hotar med strejk mot sparpaket
Statsanställda drabbas hårt av den brittiska koalitionsregeringens sparpaket som presenterades i veckan. Drygt en halv miljon offentliganställda blir av med jobben de kommande åren. Facket varnar för strejk.
Finansminister George Osbornes tal till parlamentet i onsdags varade i drygt en timme. Konsekvenserna kommer att kännas desto längre.
– Varken Thatcher eller Blair vågade gå så här långt. Det här bekräftar att omfattningen av besparingarna är den största attacken mot den offentliga sektorn sedan 1920-talet, säger Chris Baugh, vice generalsekreterare i statstjänstemannaförbundet PCS.
Enligt honom används budgettunderskottet som förvändning för att ge sig på allt som arbetarrörelsen lyckats uppnå, trots att det till stor del har sin orsak i att skattebetalarna tvingades lösa ut bankerna.
Nu lovar PCS lovar långtgående och koordinerat motstånd mot regeringens sparplaner.
– Det kommer sannolikt krävas strejkåtgärder både inom den offentliga sektorn och industrin, säger Chris Baugh, som räknar med en ny era av solidaritet och internationellt samarbete i takt med att effekterna av krisen börjar kännas på allvar.
De konservativa och Liberaldemokraterna har enats om att minska statens utgifter med drygt 81 miljarder pund, närmare 850 miljarder kronor, under de kommande fyra åren.
När dammet lagt sig står det klart att 490 000 arbeten kommer att försvinna inom den offentliga sektorn, många av dem statliga. Lika många jobb kan enligt PCS förloras inom den privata sektorn. Men till skillnad från Labouroppositionen menar fackförbundet att det inte behövs några nedskärningar alls:
– Många ekonomer delar vår åsikt. Att genomföra besparingarna är att ignorera lärdomarna från 1930-talet och riskera att Storbritannien går in i en djupare recession, säger Chris Baug.
Han vill i stället se skattehöjningar för höginkomsttagare och företag och hårdare tag mot skattesmitning.
Bland de av förbundets medlemmar som drabbas värst finns anställda inom fångvården och rättssytemet. Där försvinner sammanlagt 14 250 jobb när justietieministeriets budget skärs ned med 23 procent.
Planerna på att utöka antalet fängelseplatser slopas. I stället ska antalet fångar minska med tre tusen genom strafflindringar.
Sammanlagt försvinner 10 000 tjänster inom fångvården. Därutöver förlorar 3 000 personer på domstolar och åklagarkammare sina jobb när 157 tingsrätter runt om i England och Wales stängs.
Ett stort antal poliser och tulltjänstemän kommer också att förlora sina jobb när inrikesministeriets budget minskar med en femtedel. Det rör sig bland annat om 5 000 tjänster vid gränsmyndigheten. Många av dem försvinner till följd av att antiterroristbudgeten minskar med tio procent. Ännu finns inga exakta besked om hur många tjänstemän som får gå.
Från försvaret försvinner drygt 25 000 jobb.
Stora nedskärningar görs också i de allmänna välfärdssystemen, även där med långtgående konsekvenser för statsanställda.
– Redan under Labour försvann 20 000 jobb från skattemyndigheten. Nu hotas ytterligare 15 000 arbeten. Liknande beting väntar myndigheten för arbete och pensioner, som bland annat hanterar arbetsförmedlingarna, säger Chris Baugh.
Labouroppositionen menar att besparingarna hade kunnat göras i långsammare tempo. Men enligt regeringskoalitionen är de hårda nedskärningarna nödvändiga för att snabbt få ned räntekostnaderna för statsskulden.
Samtidigt kritiseras regeringen för att ha en dold agenda och vilja minska statens omfång av ideologiska skäl.
En uträkning från den ansedda tankesmedjan Institute for Fiscal Studies visar också att låginkomsttagare kommer att drabbas hårdast av sparpaketen, trots löften om motsatsen. Enligt Chris Baugh kommer det att underlätta mobiliseringen mot den sittande regeringen.
– Thatcher och Blair lyckades hålla folks missnöje under kontroll. Det här är en regering utan mandat. Tories fick ingen egen majoritet och liberaldemokraterna argumenterade emot besparingarna före valet, säger han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.