Facket får stöd av parlamentet
Med stor majoritet har Europaparlamentet antagit en rapport om flexicurity. Europafacket är mycket nöjt med innehållet, rapporterar de svenska fackens Brysselkontor.
En flexibel arbetsmarknad kräver trygga villkor för de anställda och ett starkt socialt skyddsnät. Det sägs i Europaparlamentets rapport om flexicurity som antagits med 496 röster mot 92. Enligt Europafackets generalsekreterare John Monks visar beslutet att flexicurity inte handlar om att det ska vara fritt fram att avskeda anställda.
Brysselkontoret konstaterar att parlamentet på flera punkter är kritiskt mot kommissionens program och ligger närmare de fackliga ståndpunkterna.
Den 5 december ska frågan behandlas i ministerrådet. Brysselkontoret tror att man kan nå enighet kring de väsentligaste principerna för flexicurity – riktlinjer för hur balansen mellan flexibilitet och trygghet ska utformas. Därefter kommer frågan att behandlas av stats- och regeringscheferna vid toppmötet den 13-14 december.
Syftet är inte att utforma en bindande lagstiftning på området. Innehållet och avvägningarna i politiken ska medlemsländerna själva göra. Men de principer som antas kommer enligt Brysselkontoret att få stor betydelse framöver, eftersom de blir en del av riktlinjerna för sysselsättningsstrategin. Det innebär att medlemsländerna varje år ska redovisa vilka åtgärder de vidtar för att främja så kallad flexicurity.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.