Facken tappar medlemmar

FACKLIGT2011-01-28

Det är fortsatt kräftgång för flera av de fackliga organisationerna, rapporterar LO-tidningen. Under förra året tappade LO 36 800 medlemmar. TCO förlorade 4 900 medlemmar, medan Saco ökade med 14 000.

När allt fler blir tjänstemän och akademiker är det naturligt att LO-förbunden får färre medlemmar, skriver LO-tidningen i sin redovisning av medlemsutvecklingen under 2010. Men innan förändringarna av a-kassan år 2007 brukade LO minska med mellan 25 000 och 30 000 medlemmar om året. Under 2009 var raset 46 000 medlemmar och på två år har tappet blivit över 82 000.

”Visst beror mycket på strukturella förändringar och den dyra a-kassan, men vi tappar också väldigt mycket bland ungdomarna och det är oroande. Vi måste satsa stenhårt på att vända trenden och vi måste driva de här frågorna tvärfackligt tillsammans”, säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin till tidningen.

LOs styrelse har målsättningen att höja organisationsgraden till 75 procent. Förra året var LO nere på 70 procent bland arbetarna.

TCO hade en växande trend under 2009, då antalet medlemmar ökade med 17 500. Men i fjol tappade TCO-förbunden 4 900 medlemmar. Lärarförbundet, Vårdförbundet och Journalistförbundet var de enda tre TCO-förbund som ökade sina medlemstal under förra året, enligt LO-tidningen. ST minskade med drygt 2 300 medlemmar under 2009, medan Saco ökade med 14 000 medlemmar till sammanlagt 619 000.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA