Facken sviker de unga
Facken tittar på medan unga diskrimineras i arbetslivet, anser Sveriges ungdomsorganisationer. I åtta av tio granskade kollektivavtal har unga sämre villkor.
– Vår undersökning visar att samtliga fackförbund känner till att diskriminering på grund av ålder är förbjudet, men att de trots det inte aktivt verkar för ungas rätt till likabehandling i arbetslivet, säger Hanna Hallin, ordförande för Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU.
Sverige har ännu ingen lag mot åldersdiskriminering, men ett EU-direktiv från år 2000 förbjuder det, och enligt en dom i EG-domstolen gäller förbudet som en allmän rättsprincip i EU oavsett nationell lag.
LSU har synat tio kollektivavtal för 2004-2007, fem inom LO och fem inom TCO. Undersökningen ger vid handen att åtta av tio avtal har inslag som diskriminerar ungdomar, enligt LSU. I LO-avtalen, som oftast har minimilöner inskrivna, finns diskriminerande lönebestämmelser. I Handels avtal med Svensk handel är den lägsta timlönen för en 17-åring 66,73 kronor, medan en 18-åring ska få lägst 90,11 kronor i timmen.
I TCO-förbunden är det vanligt att äldre har längre semester än unga. Det gäller till exempel inom statliga myndigheter, där ST är med och tecknar avtal. TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär anser att det kan finnas sakliga skäl för längre semester för äldre, och i så fall är det inte diskriminering. Om äldre människor kan stanna kvar i arbetslivet längre tack vare en tilltagen semester kan det vara ett sakligt skäl, enligt TCO.
Ungdomsorganisationerna hävdar också att en turordningsregeln sist in – först ut i lagen om anställningsskydd missgynnar unga och innebär en indirekt diskriminering.
I rapporten görs bedömningen att facken vet att unga diskrimineras, men väljer att inte lyfta upp det på bordet av rädsla att försämra villkoren för alla arbetstagare.
* LSU – Sveriges ungdomsorganisationer är ett samarbetsorgan för 90 nationella oberoende ungdomsorganisationer.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.