Facken sa upp samarbetsavtal

NYHET2005-02-23

ST och Saco vid Integrationsverket anser att de undanhållits information om myndighetens framtid och att ledningen mörkat resultatet från en arbetsmiljöundersökning. Därför har samarbetsavtalet sagts upp.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Samverkansavtalet har funnits sedan 2002, berättar Sven Hjelmskog, vice ordförande för ST-sektionen vid Integrationsverket. 2004 omorganiserades myndigheten. Avtalet efterlevdes inledningsvis. Men när beslut om myndighetens nya organisation skulle tas och tjänsterna tillsättas började det gnissla i samarbetet, säger Sven Hjelmskog. Då meddelade arbetsgivaren att man inte längre tänkte tillämpa samverkan utan återgå till ett MBL-förfarande.

Arbetsmiljöundersökningen som gjordes i oktober 2004 visade att det fanns ett förtroendegap mellan ledningen och de anställda och att majoriteten ansåg att klimatet inom myndigheten blivit sämre efter omorganisationen.

Dröjde tre månader

– Det dröjde tre månader innan myndighetens alla avdelningar hade fått hela undersökningen ordentligt redovisad. Under tiden tog ledningen inga initiativ till åtgärder för att förbättra klimatet, hävdar Sven Hjelmskog.

Samverkansavtalet gäller formellt till 31 mars 2005. Enligt information till personalen ska man därefter tillsätta en skyddskommitté och i övrigt tillämpa medbestämmandelagen utan något samverkansavtal.

Generaldirektör Andreas Carlgren beklagar djupt att facket valde att säga upp samarbetsavtalet, eftersom arbetsgivarsidan, enligt honom, ansträngt sig mycket för att få det att fungera.

–Vi duckar inte för kritiken som visar sig i arbetsmiljöenkäten. Ytterst är det naturligtvis jag som får ta på mig ansvaret för att klimatet inte varit tillräckligt öppet. Däremot delar jag inte fackets bild av att vi är en hierarkisk ledning som inte försökt föra en dialog.

Försökte inte mörklägga

Andreas Carlgren delar inte heller fackets bild av att ledningen försökt mörklägga resultatet av arbetsmiljöenkäten eller undanhållit information om Integrationsverkets framtid.

–Jag har själv mycket lite förståelse för att det dröjde så länge innan vi fick ut en korrekt sammanfattning på hela arbetsmiljöundersökningen. Den obearbetade statistiken hade inte gått att tolka för den som inte är statistiskt skolad, säger Andreas Carlgren.

Att utredningsdirektiven för den framtida integrationspolitiken inte togs upp i samverkansgruppen förklarar han med att frågan troligtvis blev aktuell vid samma tidpunkt som facken började avisera en uppsägning av avtalet. Dessutom hade ledningen upprepade gånger kontrollerat med regeringskansliet vad som gällde rent formellt.

Andreas Carlgren <br>
Foto: Integrationsverket
Andreas Carlgren <br> Foto: Integrationsverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA