Facken inom industrin kräver 2,8 procent

AVTALSRÖRELSEN2015-11-02

Facken inom industrin går ut med krav på 2,8 procent i löneökning i den kommande avtalsrörelsen. Bland avtalskraven finns också en modell för systematiskt jämställdhetsarbete.

Facken inom industrin presenterade i dag de avtalskrav förbunden enats om. Facken hävdar att kravet på löneökningar på 2,8 procent det kommande året är anpassat till de ekonomiska förutsättningarna, inte äventyrar konkurrenskraften och är väl förenligt med Riksbankens inflationsmål.

Facken vill att även lägstalöner och fasta ersättningar ska höjas med 2,8 procent. Om löneavtalen innehåller regler om en minsta löneökning ska den vara 450 kronor per månad. Bland de fackliga kraven finns också ytterligare avsättningar till delpension, en modell för systematiskt jämställdhetsarbete och ett permanent partsgemensamt arbetsmiljöarbete.

Utgångspunkten för de fackliga avtalskraven är ett ettårigt avtal.

Även inför förhandlingarna om det nuvarande industriavtalet, som slöts 2013 och löper ut 31 mars 2016, krävde Facken inom industrin löneökningar på 2,8 procent. Då blev resultatet ett treårigt avtal som var värt totalt 6,8 procent under de tre åren – varav 6,3 procent i form av löneökningar och resten som avsättning till delpensioner.

Facken inom industrin är ett samarbete mellan de fem fackförbund som omfattas av industriavtalet, det löneavtal som länge bildat märke för den övriga arbetsmarknaden. Där ingår LO-förbunden GS, IF Metall och Livsmedelsarbetareförbundet, TCO-förbundet Unionen samt Saco-förbundet Sveriges Ingenjörer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA